vražda

Mordy aneb Temná historie našich předků skrytá v matrikách

Matriky a další archivní záznamy skrývají nejen pozitivní životní příběhy našich předků, ale často také věci, na které by daný rod nejraději zapomněl. Při pátrání po svých předcích tak můžete narazit na příběhy jejich vrstevníků a sousedů, které, ačkoli vypadají jako by vypadly z kriminálky nebo hororu, psal sám život. Pojďme se podívat na tři takové.

Rodinná tragédie v Kloboucích u Brna

(c) Moravský zemský archiv

Sedmý srpnový den rok 1922 otřásla Klobouky u Brna rodinná tragédie. Místní svobodný velkostatkář Josef Duffek byl nalezen zavražděný se střelnou ranou v břiše. Vedle něho leželo také tělo jeho o rok mladšího bratra Antonína, který si sám vzal svůj život průstřelem lebky. Co bylo příčinou události, při níž jeden bratr zabil druhého a poté spáchal sebevraždu, nám již matriky neprozradí a museli bychom zapátrat v jiných archiváliích či dobových novinách. (V tomto případě poslouží ale také internet. Více o tragédii a osudech bratrů se dozvíte například zde.)

Nechtěné dítě

(c) Moravský zemský archiv

S tím, že matka odloží nebo v tom horším případě zabije své právě narozené dítě, se často setkáváme i dnes. V roce 1885 byla potupa z nemanželského dítěte obrovská, i tak je ale pro většinu lidí nepochopitelné, jak může být matka po porodu schopna svého vlastního potomka zabít. Důvod hrůzného činu Karoliny Outratové z Borkovan již asi nikdy neodhalíme, můžeme si ale odvodit, že její životní situace nebyla zrovna nejpříznivější.

Metla lidstva

(c) Moravský zemský archiv

Nezabíjeli však jen lidé, častým vrahem byl také alkohol. Tak tomu bylo i u invalidy Josefa Horáka z Klobouk u Brna. Ten roku 1885 náhle skonal v hospodě. Jako důvod úmrtí byla uvedena „mrtvice mozku, pitím kořalky zaviněná“.

Chcete zjistit, jaká tajemství skrývají matriky o vašich předcích?

Nechte si sestavit rodokmen